... nezabudnite!!! Kliknutím na niektorú z reklám alebo použitím vyhľadávača na tejto stránke podporíte moju snahu a finančne mi pomôžete.

Monday, August 29, 2011

… Ako nakŕmiť Ameriku?

Posledné dni sa nič nedeje. Zdanlivo. Do práce, domov, dve pivká a spať. Zobudiť sa, do práce do druhej práce a rovno do postele. Stále dokola. Neostáva nič iné iba napísať vám o práci. Aké úbohé a nudné. Čo by už mohlo upútať na špinavej kuchyni v rodinnom hoteli a na sieti fastfoodov?
Popeye's Lusiana kitchen alebo Pepkova kuchyňa z Luisiany (čo má Pepek námorník spoločné z grilovaním kuraťom nevedno) je sieť fastfoodov podobná Kurčatám z Kentucky (KFC). Hlavným chodom je vyprážané kura obalené vo vajci a múke – jednoduchý pokrm čiernych otrokov z juhu USA. Ako v každej veľkej reštauračnej sieti aj v Popeye's má všetko svoje prísne pravidlá. Všetky pracovné postupy musia byť rovnaké. Jedlo musí chutiť rovnako na Slovensku aj v Amerike. Poďme teda na to.
Na prípravu jednej sady chrumkavého kuraťa z Luisiany potrebujeme: 12 kusov kuracích pŕs, 12 vrchných stehien, 12 nožičiek, 12 krídelok (spravíme radšej 20 – idú na dračku), za vedro vajíčka z prášku, vrece múky. Ako prvé ponoríme do vajíčka kuracie prsia. Vyberieme ich a necháme 3 sekundy stiecť. Hodíme ich do múky a dvadsať krát pekne zoširoka rukami premiešame. Jeden, dva tri, štyri … osem, deväť … stačí, dnes máme plno, niet času nazvyš. Medzi tým hodíme do fritézy hranolky.
Prsia vyberáme z múky po dvoch kusoch, pričom každé dva o seba dvakrát ťapneme. Ťap, ťap – samozrejme kožou k sebe. Podobný postup zopakujeme s vrchnými stehnami, nožičkami aj s krídelkami. S krídelkami? Kde sú krídla? Skontrolujeme chladničku. Otvoríme prvý box – nič. „Hoď hranolky“ - ozýva sa spredu. Odbehneme spraviť ďalšie hranolky. Hotovo. Druhý box – nič. Žiadne krídla. Tretí, štvrtý a piaty – bez úspechu. Možno v ďalšom – konečne. Vrátime sa a hneď pripravíme ďalšie hranolky.
Obalíme krídelka a rozporcovaná sliepka môže putovať rovno do rozpáleného čierneho oleja. Kura hádžeme do fritézy v rovnakom poradí v akom sme ho obaľovali. Chytíme teda do ruky dve prsia. Ťapneme ich o seba. Ťap. Len raz!!! A ladne, smerom od tela položíme na rozpálenú hladinu. Pripomínam – smerom od seba, nie k sebe!!! Kura hádžme nasledovným spôsobom: Prsia úplne na ľavo, vrchné stehná do stredu, nožičky v pravo. Krídla rovnomerne rozložíme po celej fritéze. Hotovo, za dvanásť minút je kura na luisianský spôsob pripravené. Postup opakujeme niekoľko krát až do záverečnej.
Ako ste už pochopili z textu okrem mňa pracuje v Popeyes's minimálne jedna osoba (prezradila sa tými hranolkami). V skutočnosti nás tam pracuje oveľa viac. Chúlio je manažér. Pochádza z Filipín. Spolu s ním tu pracuje aj jeho žena – Šerin – zástupkyňa manažéra. Tiež je z Filipín. Ázijská mentalita sa u nich nezaprie. Od otvorenia Popeye's v Palisades nákupnom centre sú to už vyše dvoch mesiacov a zatiaľ si nedopriali ani deň voľna. Trinásť hodín denne, sedem dní v týždni. Celý ich život sa odohráva v práci. Majú dve deti. Tereza a Julien. Osem a desať rokov. Väčšinu svojich prázdnin strávili na lavičke pred Popeye's. Najviac sa tešia, keď ide niektorí so zamestnancov na prestávku, aby mu ukázali maličkosti čo si kúpili, aby zabili nudu.
Okrem Filipín a Slovenska má u nás zastúpenie aj Haity. Jozef má 35 a ťažký osud. V USA nie je ešte ani rok. Jeho dom podľahol zemetraseniu. Doma bol stavbár. Dnes umýva riady a čistí kurence. Napriek tomu by ste šťastnejšieho človeka na svete nenašli. Neoplýva intelektom no je o to viac dobrosrdečný a vie sa tešiť z maličkostí. Včera ho Janík učil pripravovať kura. Keď sa Jozef horko ťažko dopracoval až k hádzaniu kuraťa do oleja radostne zvolal - „Jozef varí!!!“ akoby zrovna objavil Ameriku.
Reštaurácia hotela Best Western- West Gate stojí úplne na opačnom konci stravovacích služieb. Príjemné prostredie kde sa nikto neponáhľa a väčšina zákazníkov má pripravený svoj obľúbený nápoj bez toho, aby museli čašníka o niečo žiadať. Niektorí zákazníci sú ako kus nábytku, podľa niektorých si môžete nastavovať hodinky. Nečakajte že potom ako zaplatíte a odídete sa nepreberie celý váš osobný život.
John pracuje ako taxikár v New York City. Pije diétnu kolu a má rád lievance so slaninkou. Jim je gay. Azda preto pije ružovú limonádu. Prichádza väčšinou večer. Jedlo mu pripravujú na mieru. Steve má rád polievky. Slabšie počuje za všetko ale niekoľko krát úctivo pekne poďakuje. Okolo siedmej prichádza starší pán v saku. Dá si šalát, polievku, zapíše čosi do zápisníka a bez slova odíde. Robí tak každý deň. Vraj pracoval s bláznami a nalepilo sa to naňho. Netreba ešte zabudnúť na starú pani čo sedí celý deň pri pulte a číta noviny. V hoteli býva už vyše roka. Po druhej svetovej vojne chvíľu pracovala v Európe ako zdravotná sestra. Spolu s jej najlepšou kamarátkou z Československa precestovala Dánsko, Francúzsko a Portugalsko. Okrem zákazníkov nesmú v reštaurácii chýbať kuchári. My máme dvoch.
Chuan je z Mexika. V hoteli pracuje už vyše dvadsať rokov. Preto je nad vecou. Je to majster sveta. Dokáže všetko a tiež všetko môže. Zarába neuveriteľné prachy. Doma v Mexiku má haciendu s piatimi domami fontánou a vlastným kostolom. Určite tam nechýba ani pštros a satelit.
Karlos je skromnejšej povahy. Nemá kostol ani fontánu. Zato má tri deti. Každé s inou ženou. Štvrté mu možno tento týždeň pridelí súd. Karlos je zo Salvadoru. Keď odtiaľ odišiel mal 17. Začínala sa tam občianska vojna. Cestu do USA mu zaplatil jeho brat, ktorý zutekal už dávnejšie. Stálo ho to niekoľko tisíc dolárov. Netreba ale čakať prvú triedu, peniaze zhrabol prevádzač. Spolu s ďalšími utečencami putoval Karlos prevažne v noci naprieč celým Mexikom skoro mesiac pešo. Keď dorazil do Tijuany bol ohromený. Tisícky jemu podobných ľudí tu každý deň čakali na súmrak, aby mohli prebehnúť cez hranicu do San Diega. Jemu sa to podarilo. S falošnými dokladmi potom letel do New Yorku, kde ho čakal brat. Jeho Americký sen sa splnil.